Anunț important legat de COVID-19  Citește mai mult

Iden nu doar câștigă Ironman Kona, ci setează și un nou record!

sâmbătă, 8 octombrie 2022

Echipe / sportivi

Triatlonistul sponsorizat de Giant, Gustav Iden, a realizat o performanță istorică la Campionatele Mondiale Ironman din 2022 de la Kona, Hawaii, câștigând cursa chiar din prima încercare.

Gustav Iden a cucerit Kona cu un timp uimitor de 7:40:24, spulberând recordul actual al neamțului Jan Frodeno de 7:51:13 cu mai mult de 10 minute. Norvegianul în vârstă de 26 de ani a stabilit, de asemenea, un nou record pentru maraton, terminând cursa de 26,2 mile în 2:36:15, devenind primul bărbat care a înregistrat o medie de sub șase minute/milă.

Partenerul de antrenament al lui Iden și colegul norvegian Kristian Blummenfelt – care a intrat în cursă ca și campion mondial Ironman – i s-a alăturat pe podium, terminând pe locul al treilea, cu puțin peste trei minute în urmă, batând și cel mai rapid timp anterior la Kona. A fost o zi triumfătoare pentru amândoi, fiind singurii norvegieni care au câștigat vreodată titlul.

„A fost atât de greu”, a spus Iden, care în timpul alergării a purtat „pălăria norocoasă”, care poartă numele unui templu taiwanez și l-a ținut neînvins în competiții. „Totul a mers destul de bine până l-am prins pe Sam Laidlow, iar apoi, când am trecut pe lângă el, o, Doamne, insula a început cu adevărat să mă doboare. Dar cred că pălăria mea a fost mai puternică decât legenda insulei.”

Iden a părut puternic de la început și nu a șovăit deloc în planul lui pentru ziua respectivă. El a terminat înotul de 2,4 mile într-un grup de lider de aproximativ 20 de triatloniști, apoi a apăsat pedala bicicletei Giant preț de 112 mile, Trinity Advanced Pro cu un sistem de roți CADEX Aero WheelSystem. Francezul Sam Laidlow a stabilit ritmul în timpul cursei de bicicletă fiind leader-ul, în timp ce Iden și Blummenfelt au păstrat un ritm puternic într-un grup de urmăritor.

Laidlow a stabilit un nou record la bicicletă, în timp ce norvegienii s-au sincronizat perfect, trecând prin a doua tranziție cu aproximativ 6 minute mai puțin. Ambii au început să marcheze sub șase minut/milă la alergare, în timp ce liderul Laidlow avea o medie de 6:13. Chiar înainte de mila 19, lângă infama secțiune Energy Lab, Iden a făcut mișcarea și l-a lăsat pe Blummenfelt în urmă.

În acel moment, părea inevitabil ca Iden să-l urmărească pe Laidlow pentru a prelua conducerea. Norvegianul a devenit din ce în ce mai rapid și, în cele din urmă, l-a depășit de Laidlow, în vârstă de 23 de ani, la mila 22. Iden i-a dat o palmă pe umăr și l-a încurajat în timp ce-l depăsea.

„De fapt, mi-am dus planul până la capăt destul de bine”, a spus Iden în timp ce legăna casca Giant Pursuit TT pe lângă picior. „Kristian împingea tare pe dealul de la Energy Lab și am așteptat încă câteva minute și l-am depășit când s-a schimbat vântul. Cred că planul meu a fost destul de bun pentru un începător.”

Iden a câștigat cu două minute în fața lui Laidlow, trecând linia, strângând banda de finish și sărbătorind performanța lui. În spatele lui, Blummenfelt s-a luptat din greu pentru a-l depăși pe australianul Max Neumann și să se alăture prietenului și colegelui său norvegian pe podium.

Share